Bouwconstructies en aannemers

Asbest verwijderen stap voor stap: dit kun je verwachten van een asbestsaneringsproject

Asbest verwijderen kan, zowel onder particuliere huiseigenaren als onder ondernemers, met recht een grote hype genoemd worden. Vanwege de strenge regelgeving op dit gebied, kiezen steeds meer mensen eieren voor hun geld en besluiten om de aanwezige asbest in hun huis of bedrijf volledig te verwijderen. In sommige gevallen mag je dit gewoon zelf doen, uiteraard met inachtneming van de juiste veiligheidsmaatregelen. Maar vaak is het verplicht noodzakelijk of in elk geval slim om hiervoor een professionele asbestsaneerder te regelen. Hoe zit dit exact? Wanneer mag je zelf het asbest in je woning of je bedrijf verwijderen en wanneer moet je echt een professioneel bedrijf inschakelen? En hoe ziet een asbestsaneringstraject er in hoofdlijnen uit? Wat kun je verwachten als je hieraan begint?

Asbest verwijderen: in deze situaties mag je dit zelf aanpakken

Er is een aantal voorwaarden verbonden aan het zelf mogen verwijderen van asbest. Asbestsanering mag als er sprake is van een beperkt oppervlakte asbest in je woning, die niet boven de 35 m2 uitkomt. Ook moet het asbest te verwijderen zijn, zonder dat je het hoeft af te breken. Let dus op de bevestiging van het asbest! Daarbij geldt als belangrijke veiligheidsmaatregel dat je een melding moet doen bij de gemeente. Ook heb je uiteraard goede beveiligingskleding nodig, met een beschermd masker, zodat je geen minieme asbestvezels binnen kunt krijgen. Ook dien je bij het zelf weghalen van asbestplaten te zorgen voor het correct en veilig afvoeren van de asbestrestanten. Hiervoor heb je speciale afvalzakken nodig, die je kunt regelen via een stortbedrijf. Let er ten slotte op dat je het afval van asbest niet naast de stort mag brengen, maar apart moet inleveren bij een afvalbedrijf. De kosten voor het inleveren van asbestresten zijn niet misselijk, dus houdt hier rekening mee als je ervoor kiest (als dat mag) om zelf het asbest in je pand te verwijderen.

Zo werkt het: asbest (laten) verwijderen van A tot Z

Kies je ervoor om een saneringsbedrijf jouw asbest te laten weghalen? Dan moet je stap voor stap een aantal, ietwat formele, procedures doorlopen. Een eerste stap is het laten opstellen van een asbestinventarisatierapport. Hierbij komt er ene professionele asbestexpert bij je langs om te kijken of, hoeveel en war er asbest in jouw pand aanwezig is. Het laten opstellen van dit rapport is verplicht. Heb je het rapport binnen, dan kun je een gespecialiseerd bedrijf opdracht geven de asbestrommel bij jou te saneren. Let op: je dient hiervan ruim van tevoren melding te doen bij de gemeente waar je woont. Is de asbest eenmaal verwijderd, dan hoor je een rapport van zo'n vijf tot zeven pagina's te krijgen die als bewijs voor de sanering dient.