Bouwconstructies en aannemers

Asbest sanering

Asbest vormt een groot gevaar voor onze gezondheid. Echter werd het een 30 of meer dan 30 jaar geleden op grote schaal gebruikt in de bouwsector, aangezien het gemakkelijk te verwerken was , zoals bijvoorbeeld in golfplaten, muurtegels, dakleien, buizen voor riolering, waterleidingen, schouwen, bloembakken, vensterbanken, leidingisolatie, asbesttextiel, ... 

Asbest heeft zoals je kan zien zeer veel toepassingen, je kan het overal in huis of op je werk aantreffen.   

Tot voor kort was nog niet iedereen op de hoogte van de negatieve gevolgen voor de gezondheid. Asbest wordt opgebouwd uit kleine, microscopische stofdeeltjes die niet waarneembaar zijn met het blote oog. Zo klampt het stof dat vrijkomt uit asbest zich vast in de longen, waardoor er veel ademhalingsproblemen veroorzaakt kunnen worden. Daarnaast kan men ook longkanker, asbestose, mesothelioom, luchtweginfecties, kanker aan het strottenhoofd krijgen enzovoort. Daarom is het zeer belangrijk om op tijd te denken aan asbest sanering.  De gevolgen kunnen zelfs 30 tot 40 jaar na de blootstelling tot uiting komen, wat het nog angstaanjagender maakt. Op korte termijn zijn er geen symptomen zichtbaar van de blootstelling aan asbest.  Asbest is vooral gevaarlijk als het in de luchtwegen terecht komt. Door asbest te bewerken, op te schuren of te verplaatsten, waardoor er stof vrijkomt, brengt de gezondheid in gevaar. Er zijn dan ook een aantal dingen dat je niet mag doen als je een dak hebt met asbest. Zo mag je niet ontmossen en je mag geen zonnepanelen plaatsen. Bij brand komt er zeer veel stof vrij, waardoor de verspreiding door de lucht veel vlotter gebeurt en de gevolgen aanzienlijk kunnen zijn.   

Asbest sanering kan je best overlaten aan professioneel team, aangezien de inademing zeer gevaarlijk is voor de gezondheid en zij beter beschermd zijn en de gevaren beter kunnen inschatten. Je kan ook gemakkelijk een offerte opvragen, op die manier krijg je snel en eenvoudig een zicht op wat een asbest sanering juist kost.  Er bestaan ook opleidingen om zelf om te leren gaan met asbesthoudende materialen, aangezien het toch belangrijk is dat je in je weet hoe asbest eruit ziet en er voorzichtig mee omspringt.  In België en Nederland streeft men ernaar om de daken asbestvrij te maken. Indien asbest niet correct wordt verwijderd, kan je hoge boetes verschuldigd zijn. Om de asbest sanering te ondersteunen, voorziet de overheid subsidies. Zo krijgen particulieren een duwtje in de rug om ermee te starten.   

Kortom: het is zeer belangrijk om uw woning zo snel als mogelijk asbestvrij te maken. Zo loop je niet het risico onnodig kanker te krijgen als er een brand in je woning plaatsvindt. Zonder asbest wordt je leven een hoop zorgelozer. ASE Asbest Sanering Eemnes helpt u daarbij.