Bouwconstructies en aannemers

Cv onderhoud

In veel woningen hangt een centrale verwarmingsketel en een bijbehorend systeem van radiatoren en leidingen. Van een goede cv ketel mag je verwachten dat hij zo'n 15 tot 20 jaar meegaat, mits je hem goed en regelmatig laat ondehrouden. Cv onderhoud is niet enkel voor de levensduur belangrijk, het is ook belangrijk voor je eigen gezondheid. Een slecht onderhouden cv ketel kan er in een extreem geval koolmonoxidevergiftiging veroorzaken.

Onderhoudscontract

Wil jij zeker zijn van periodiek cv onderhoud dan is het verstandig om een onderhoudscontract af te sluiten bij een erkende installateur. Uiteraard kun je ook jaarlijks of tweejaarlijks zelf een installateur bellen, maar met een onderhoudscontract hoef je er helemaal niet achteraan en je krijgt enkele voordelen. In de winter gaan veel cv ketels kapot en heeft de installateur het bijgevolg erg druk. Als je een onderhoudscontract bij hem hebt, dan krijg je vaak voorrang. Met een onderhoudscontract weet je ook zeker dat je niet voor verrassingen komt te staan, zoals grote uitgaves. Als de installateur periodiek cv onderhoud pleegt, verminder je de kans aanzienlijk dat je cv ketel van de ene op de andere dag het loodje legt. 

Erkende installateur

Sluit nooit een onderhoudscontract voor je cv af bij een niet erkende installateur. De erkende installateurs zoals Leenards Warmte- en Luchttechniek BV zijn erkend door de installatiebranchevereniging. Je weet dan zeker dat je met een heel betrouwbare installateur, met vakkundig personeel van doen hebt en dat je een goede garantie krijgt. Bij problemen met de installateur zelf, kun je altijd nog terugvallen op de installatiebranchevereniging. De Nederlandse overheid heeft bepaald dat vanaf 2019 de verplichte erkenningsregeling ingevoerd gaat worden. Installatiebedrijven zijn dan verplicht om zich aan te sluiten bij de installatiebranchevereniging. Zonder deze erkenning kan men dan een installatiebedrijf als 'beunhaas' kwalificeren, dus als niet betrouwbaar. 

Onderhoud door de erkende installateur

De installatiebranchevereniging heeft een eisenpakket opgesteld, waarbij de installatiemedewerker beschikt over de juiste kennis en gediplomeerd is, en een puntenlijst die de installateur verplicht moet afwerken tijdens het cv onderhoud: 

• Controle van de waarden van de koolmonoxide, koolstofdioxide en zuurstof in de gassen die de cv ketel verlaten. 

• Een goede controle van de rookgasafvoer. Dit is heel belangrijk want als er een gaatje in de rookgasafvoer zit, kan koolmonoxide en koolstofdioxide daardoor in de woonomgeving terecht komen. 

• De afstelling van de cv ketel. Hierdoor kan de ketel veilig en vooral zuinig werken. 

• Een controle van de ruimte op ventilatiemogelijkheden. De cv ketel moet altijd van verse lucht worden voorzien.