Bouwconstructies en aannemers

De keuze van een cv ketel

Wanneer je een cv ketel nodig hebt, moet je je vooraf goed laten voorlichten. Het is belangrijk dat je vooraf weet wat je van de ketel verlangt. Een cv ketel moet aan veel eisen voldoen. Hij moet de ruimtes voldoende kunnen verwarmen, ook bij extreem koud weer. In de meeste gevallen zal de ketel ook gebruikt worden om voor het warme water te zorgen dat je in huis nodig hebt. Je moet je ook afvragen of het noodzakelijk is dat je op alle aftakpunten gelijktijdig warm water nodig hebt. Wanneer je weet waaraan je ketel moet voldoen, kun je meer gericht een keuze maken. 

Het kiezen van cv ketels 

Omdat er zoveel verschillende merken zijn, is het moeilijk om een keuze te maken. Alle merken hebben hun voor- en nadelen. Er zijn een aantal belangrijke zaken waarop je moet letten. Denk aan de aanschafprijs, het vermogen van de ketel, soort cv ketel en de thermostaat.  Op de eerste plaats let je op de aanschafprijs wanneer meerdere ketels aan je wensen voldoen. De prijzen kunnen namelijk onderling behoorlijk uit elkaar liggen.  Het vermogen is belangrijk, omdat het de ruimtes voldoende moet kunnen verwarmen. Er zitten behoorlijke verschillen in het onderlinge vermogen wat een cv ketel kan leveren (kilo Watt, kW). Een ketel moet daarbij ook zuinig zijn tijdens het gebruik. Je kunt kiezen uit de VR (verbeterd rendement) en de HR ketel (hoog rendement). Tegenwoordig wordt er ook vaak gekozen voor een SHR ketel (Super Hoog Rendement). Omdat aan alles een prijskaartje hangt, zal je die ketel kiezen die het beste in je situatie gebruikt kan worden.  Een andere belangrijk punt is of de ketel alleen gebruikt wordt voor de verwarming of als combiketel. Moet hij misschien in combinatie met zonnecellen gebruikt worden?  Ook de thermostaat is belangrijk. Wanneer je nieuwe ketel aanschaft, zal je je moeten afvragen of de oude thermostaat nog gebruikt kan worden. In veel gevallen wordt er een nieuwe geplaatst. Kan hij draadloos of moet hij bedraad worden aangesloten? 

Het besluit 

Het is in veel gevallen een moeilijke beslissing of je een cv combiketel wilt aanschaffen of een als een doorstroomtoestel.  Een met een boiler heeft het voordeel dat het voorraadvat je altijd direct warm water levert. Omdat het water in het voorraadvat de hele dag op de juiste temperatuur moet worden gehouden, zijn hier extra kosten aan verbonden. Het zal dus extra gas verbruiken.  Een ketel als doorstroomtoestel is ook een goede keuze. Je zult alleen wat langer moeten wachten voordat je warm water hebt. Over het algemeen duurt het zeker niet langer dan 10 seconden, maar deze is wel energiezuiniger dan een met een boiler. Wanneer je dus een keuze moet maken, uit een van de vele cv ketels, moet je voor jezelf nagaan aan welke eisen hij moet voldoen. Ook kan je je laten adviseren door Van der Wal B.V.