Bouwconstructies en aannemers

Welke betonzagen gebruik je het beste?

Een betonzaag is een gereedschap voor het zagen van erg harde voorwerpen, zoals beton, asfalt, metselwerk, tegels en ander materiaal. Er zijn twee categorieën van betonzagen, namelijk kleine, met de hand te bedienen en grotere walk-behind betonzagen. Betonzagen kunnen ook verschillende soorten zaagbladen gebruiken, bestemd voor verschillende doeleinden. Betonzagen kun je bijvoorbeeld vinden bij Boorbedrijf Thomassen.

Soorten betonzagen 

De handbediende zagen zijn lichtgewicht en gemakkelijk verplaatsbaar in vergelijking met de walk-behind betonzaag. Voor kleine klusjes die nauwkeurig gesneden moeten worden, is een handzaag het best geschikt. Een draagbare handzaag kan de juiste keuze zijn voor het verwijderen van kleine hoeveelheden metselwerk of beton, voor het plaatsen van balken en werk dat een snede van 15 centimeter of minder nodig heeft.  Walk-behind zagen worden gebruikt terwijl je achter de zaag staat en deze bedient. Dit zijn snellere snijapparaten, omdat ze uitgerust zijn met meer paardenkracht en het vermogen ervan verhoogd kan worden tijdens het snijden. Het zware gewicht van deze zagen stelt u in staat om het stabiel te houden in een bepaald gebied, wat een betere en scherpere snede oplevert. Door middel van wielen en een gidsindicator is het heel gemakkelijk om over een getekende krijtlijn te werken en een rechte snede te krijgen.  Betonzagen gebruiken meestal benzinemotoren. Je kunt het dan niet gebruiken in gesloten ruimtes of kelders omdat het koolmonoxidedampen produceert. Als je niet te veel gaat zagen, is het handiger om een elektrische zaag te gebruiken, zodat je geen problemen zult hebben met het produceren van koolmonoxidedampen. Het is toch beter om liever in open ruimtes te werken in plaats van een kelder of gesloten ruimte. 

Soorten zaagbladen

Er zijn twee hoofdsoorten zaagbladen die worden gebruikt: afbraamschijven en diamantzaagschijven. Afbraamschijven worden doorgaans gebruikt en blijken, in termen van kosten, geschikt te zijn voor kleine projecten. De volledige diameter van de schijf is normaal gesproken 38 centimeter en neemt af naarmate hij gebruikt wordt voor het snijden. Als je afbraamschijf uiteindelijk een keer te klein wordt om op de gewenste diepte te snijden, is het tijd om een nieuwe schijf aan te schaffen.  Diamantzaagschijven verslijten niet na verloop van tijd als gevolg van continu gebruik. De diamantdeeltjes worden op de schijf gelast in de vorm van segmenten met behulp van laser op een stalen naaf. Wanneer de diamanten vallen tijdens het verslijten verschijnt er telkens een nieuwe rij. Wanneer het segment uiteindelijk verslijt, moet de schijf vervangen worden. Diamantzaagschijven zijn vrij duur, maar gaan veel langer mee dan afbraamschijven. Ze zijn langer, hebben een betere snijcapaciteit en zijn het beste voor grotere klussen. Diamantzaagbladen snijden sneller en nauwkeuriger, dus er wordt ook minder stof gevormd.